Dodgeball
Stockholm – Göteborg – Malmö

Dodgeball

Spela det klassiska spelet Dodgeball.

Dodgeball är ett spel med två lag som liknar den svenska varianten spökboll. Spökboll är ett ofta förekommande inslag på idrottslektionerna och har i många skolor bytt namn till dodgeball där reglerna har anpassats.

Dodgeball är den amerikanska varianten av spökboll eller jägarboll. Dodgeball spelas ofta i amerikanska skolor och gymnasium, men också i turneringar, och professionella spelare finns.

Ni kommer även att kunna spela spökboll, jägarboll och killerball om ni vill.


Spökboll

Spelytan delas in i två planhalvor, oftast av bänkar. Dessutom finns det bakom och/eller på sidorna om varje planhalva en avdelning för spöken från det motsatta laget, ofta avdelat med bänkar. Planen blir alltså uppdelad i fyra zoner – två för ”levande” och två för ”spöken”.

Spelet börjar med att varje lag utser ett spöke att stå bakom motståndarna. Anledningen är att någon behövs för att ta bollarna som hamnar i spökzonerna. För rättvisans skull får dessa två sedan ”återuppstå” igen så fort någon annan blivit spöke och ersätter dem. Resten av laget är ”levande” och står i sina respektive zoner.

Oftast används en boll i början. Man får bara befinna sig i och plocka upp bollar från den zon man tillhör.

En (levande) spelare bränns genom att bli träffad av boll som en ur motståndarlaget kastat (normalt endast om bollen träffar kroppen utan att ha studsat före träffen, huvud, händer hör till kroppsdelar som av vissa anses fria och där kan man ej bli bränd). Då blir hon/han spöke och ställer sig i spökavdelningen bakom motståndarna.

Spelet är slut när alla spelare i det ena laget har blivit spöken. Det andra laget har då vunnit.

Jägarboll

En deltagare börjare som jägare, och kastar bollen på de andra deltagarna, som skall försöka springa iväg för att undvika den. Den som träffas måste vara med och jaga själv.

Jägaren, och de som blir tagna, brukar bära ett band så att alla ser vilka som är jägare. Ibland kör man även en annan omgång, där jägaren tar av sig bandet och de andra behåller banden tills de blir tagna eller inte.

Killerball

Killerball inleds med ett uppkast med en (mjuk) boll. Den som fångar bollen ska med ett kast försöka pricka en annan deltagare. Den som träffas blir ”mördad” i leken och måste vänta utanför spelplanen tills ”mördaren” blivit ”mördad”, då byter de båda deltagarna plats med varandra. Sedan ska kvarvarande deltagare på spelplanen försöka fånga bollen och så fortgår det.

Oftast spelas spelet med 1–4 bollar. Vinner gör den som ”mördat” alla andra deltagare. Spelas det på tid vinner den som ”mördat” flest personer när tiden är ute.

Dodgeball
Svensexa Malmö

Priser dodgeball

Pris:

60 min

375:- / person (minst 3750:-)
upp till 14 pers
+ 14 pers  325:- (minst 5250:-)

90 min

400:- / person (minst 4000:-)
upp till 14 pers
+ 14 pers  350:- (minst 5600:-)

120 min

425:- / person (minst 4250:-)
upp till 14 pers
+ 14 pers 375:- (minst 6000:-)

Inomhus tillkommer 500:-/h för hallhyra.

Vid all fakturering tillkommer moms på hemsidans priser.

Tillval:

Mat, dryck (Pris: Offert)

Combat Archery Tag utanför stan?

Vi kommer gärna ut till er om ni vill. Utanför stan, max 10 mil tillkommer 1000:-. Är det längre så skicka förfrågan.

BOKNINGSFÖRFRÅGAN
Dodgeball
Dodgeball
Dodgeball stockholm
BOKNINGSFÖRFRÅGAN

Regler Dodgeball

I början av ett dodgeball-spel är bollarna uppställda på mittlinjen. Spelarna rusar sedan mot mittlinjen och försöker fånga bollarna och kasta den tillbaka till sina lagkamrater. Spelare kan inte hämta en boll och kasta den direkt. I vissa versioner finns det en ”checklinje” att dodgebollarna måste beaktas innan de kan vara ”live”. När spelet har börjat kastar spelarna bollar mot motståndarna i ett försök att eliminera spelarna.

När en spelare har kastat en dodgeball (dvs utan att slå taket, någon av väggarna eller ett utvändigt föremål) och träffat en motståndare blir motståndaren död.

Om en spelare fångar en boll som kastas av motståndaren i sin helhet, elimineras den spelare som kastade bollen. Så länge bollen har fångats på något sätt och i minst två sekunder är kastaren ute (även om bollen är fast mellan benen är kastaren fortfarande ute). Om en dodgeball träffar en spelare men blir fångad av en av träffspelarnas lagkamrater är kastaren ute, en spelare kommer in igen och den spelare som kastade är så ute.

Spelare kan hämta döda bollar och kasta tillbaka dem på andra laget. Som sådan kan en kastare fördröja att kasta en boll för att undvika att ge motståndaren något att träffa honom med. Spelare får inte lämna spelplanen för att samla bollar som har rullat utanför, bollar måste returneras till spelare av varje lags utvalda bollhämtare. Om en spelare går utanför spelplanen, inklusive att gå på en gränslinje, är den spelaren ute. Om en spelare går in i motståndarens zon är den spelaren ute. Spelare kan också elimineras om dom avsiktligt träffar en motståndare på huvudet eller visar dåligt sportsmanship. Det är förbjudet att sparka bollarna.

Beroende på reglerna för ett visst spel kan en boll användas för att blockera inkommande bollar som kastas av motståndaren. Beroende på spelreglerna, om en spelare får en dodgeball som slås ut ur händerna från ett motståndarskast eller släpper dodgeballen när den används för att blocka kommande bollar, elimineras spelaren.

När alla spelare i något lag elimineras är spelet över.

Detta kommer att gälla när det finns några spelare på varje lag: Alternativ regel är ”Inga linjer” eller öppen spelplan. Denna regel används när det finns få spelare kvar och det är för lätt att undvika bollen med allt extra rum. När ”inga linjer” deklareras, räknas alla gränslinjer inte längre och spelarna kan gå på båda spelplanerna för att få ett bättre skott mot sina motståndare.

Dodgeball Göteborg